Полісся

Локальні відмінності комплексів традиційного народного одягу Полісся обумовлюються як його географічним поширенням, так і історичними причинами. Ліси та болота, бідні неродючі землі, відірваність від крупних промислових і культурних центрів зумовили ізольованість цього краю, консервативність культури та побуту населення, що збереглися значно довше, ніж в інших місцях.

🔺Жінки носили сорочки з виложистим коміром, переткані на рукавах червоною ниткою.

🔺До сорочки носили літники — спідниці ткані в поздовжню смужку, які були злегка призбирані або спідниці бурої барви оздоблені внизу орнаментом. До спідниці носили білі полотняні фартухи, переткані внизу червоною ниткою або червоні вовняні в кольорові смуги.

🔺Андарак — спідниця пошита з кольорового однобарвного або в узори (клітинку) сукна (напівсукна). Спідниця була з білого або фарбованого полотна. Бурка, літник — шерстяні спідниці певної барви та певних орнаментів. На спідниці йшло 2-4 і рідше 5 зшитих полотнищ.

🔺Фартухи були білі або шерстяні, тканні в поперечні узори і зшиті з 1-2 або 2,5 полотнищ. Зверху фартухи були призбирані, а внизу мали ткану смугу або ткану смугу та вишиття. Фартухи оздоблювались по швах або обшивались гачкованим мереживом.У нашому фотоательє можна приміряти традиційний стрій Полісся та зробити автентичну фотосесію.❤️